Noutati
18 Decembrie 2009 - Pragul de 10.000
21 Decembrie 2009 - Cea mai buna investitie privata
10 Septembrie 2014 - Anunt Proiect

Betoane si mortare • Betonul - scurt istoric

Betonul este unul dintre materialele cele mai utilizate in domeniul constructiilor, fiind un amestec obtinut din ciment (de obicei ciment Portland), sau din alte materiale pe baza de ciment, agregate (nisip, pietris, calcar), apa, si adaosuri chimice (substante introduse in masa amestecului, care produc modificari dorite ale  proprietatilor betonului proaspat sau intarit, precum: imbunatatirea lucrabilitatii, accelerarea sau intarzierea prizei si/sau a intaririi, micşorarea temperaturii de  inghet, duritatea suprafetei, rezistenta la uzura, rezistenta la penetrarea radiatiilor etc.)

 

Natura diversificata a componentilor, combinarea si dozarea lor, conduc la o gama foarte mare de tipuri de betoane, cu diferite caracteristici.

 

Cuvantul “beton” (< fr. béton) are la origine cunvantul latinesc “ bitumen, -inis” (s.n) care se folosea cu sensul prim de  "smoala”, “catran”, dar care avea si acceptiunea mai larga de "materie", amestec ce se intareste repede.

 

Betonul a fost folosit inca din perioada civilizatiilor antice. Numeroase studii efectuate asupra materialelor utilizate in constructia piramidelor egiptene au evidentiat folosirea unui amestec, avand o compozitie asemanatoare betonului, ca liant al blocurilor imense de piatra.

 

In timpul Imperiului Roman se folosea, de asemenea, un material de constructie numit : opus caementicum, un beton ce se obtinea din : ciment , var, lut, nisip amestecat cu apa si balast. Acest material a revolutionat arhitectura antica, permitand trecerea de la sustinerea rectilinie spre arc si curba, fiind obtinute structuri precum : arcada, bolta, cupola.  Cu ajutorul betonului (opus caementicium) romanii au construit minunile arhitectonice pe care le putem admira si astazi – Coloseumul, Pont du Gard, Panteonul, blocuri de locuinte, bai publice, canalizare, poduri, si multe altele.

 

Dupa caderea imperiului Roman, secretul betonului a fost pierdut pana in 1756 cand a fost redescoperit de britanicul John Smeaton intr-o formula asemanatoare cu cea folosita de romani cu 13 secole in urma, folosind var hidraulic in beton, pietre şi caramida sub forma de praf, ca agregate.

 

In prezent betonul este un material indispensabil constructiilor moderne, in intreaga lume, fiind utilizat pentru fundatii, pavaje, pereti de blocuri, structuri arhitectonice, drumuri, poduri, pasaje superioare, stalpi si/sau garduri.

 

Incepand din 2006, aproximativ 7,5 kilometri  cubi de beton sunt fabricati in fiecare an, aceasta cifra reprezentand mai mult de un metru cub pentru fiecare persoana de pe Pamant.

Branding, web design si strategie - Optimum Communication   |   Web development: A3D Studio